Fűtésre optimalizált klímák

Fűtésre optimalizált klímák

HOGYAN MÉRHETŐ A FŰTÉSI HATÉKONYSÁG?

Egy hőszivattyús berendezés fűtési hatékonyságát a SCOP érték adja meg. Ez azt mutatja, hogy a téli üzemeltetés során 1kWh villamos energiából átlagosan mennyi hőenergiát állít elő. Ha két különböző modell közül szeretnénk eldönteni, hogy melyikkel tudunk hosszú távon nagyobb megtakarítást elérni, azt a legegyszerűbben a SCOP érték összehasonlításával tehetjük meg. A SCOP érték számítása szabványban előírt és a berendezések energiacímkéjén is kötelező feltüntetni, ezáltal márkán belül és kívül is megkönnyíti a berendezések összehasonlíthatóságát.

A klímás fűtés eddig is gazdaságos alternatívája volt a gázkazános fűtésnek, ez a jelenlegi helyzetben azonban hatványozottan igaz. A hazánkban hatályban lévő “a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről” szóló NFM rendelet szerint H-tarifa a 3,4-es SCOP feletti klímaberendezésre igényelhető az áramszolgáltatónál. Ezt egy külön villanyóra méri, és az erre kötött hőszivattyús berendezések fűtési időszakban a továbbiakban is a rezsicsökkentett ár alatt, 36Ft/kWh áron vételezhető, ráadásul erre nem vonatkozik felső korlát. Így azok a családok, ahol meghaladná a fűtési energiaszükséglet a hatósági áron vételezhető mennyiséget, jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha klímás fűtési rendszert választanak. Ennek köszönhetően ma egy klímarendszer telepítése nem csupán kényelmi kérdés, nagy összegeket spórolhatunk meg a jelenlegi energiaárak fényében, ezzel a bekerülési költség sok családnál akár néhány éven belül meg is térül.


 

 

Részletek
A téliesített klímák
Ha a fűtési üzem kihívásai, a víz fagyása és az olaj dermedése nincs megfelelően kezelve, akkor a működési zavarok mellett, a klíma meghibásodását is okozhatja.

Csepptálca fűtés

Ha a fűtési ciklusokat megszakító leolvasztásokkor keletkező, több liter víz nem tud gyorsan távozni a kültéri egység csepptálcájából, akkor belefagy és idővel olyan vastagra duzzasztja a jégréteget, hogy hozzáérhet a ventilátorhoz. A jég, vagy eltöri a műanyag lapátot, vagy megállítja és leég a ventilátor motor.

A téliesített klímákban nagyobb és több kifolyási lehetőség van a tálca alján, illetve a tálcában egy elektromos fűtőszál gondoskodik arról, hogy az olvadékvíz ne fagyjon bele a hideg fémtálcába.
Ilyen fűtőszálat utólag is be lehet építeni a klímába, amit aztán egy, vagy két termosztáttal lehet vezérelni.

Karter fűtés

A csepptálca fűtéshez hasonló elektromos fűtőszál melegíti a kompresszor alját, hogy a kompresszorban lévő olaj ne dermedjen meg és indításnál, nagyobb hidegekben is megfelelő kenést biztosítson.
Olcsóbb klímáknál fűtőszál helyett azt a megoldást alkalmazzák, hogy olyan gyenge áramot vezetnek a kompresszorba, amitől a motor még nem indul el, viszont annyi hőt termel, ami elég az olaj melegítéséhez.
A karterfűtés ilyen megoldásának hátránya, egy halk, de folyamatos, idegesítő sípolás a kültéri egységből.

FŰTÉSRE OPTIMALIZÁLT MODELLEK

A modellek kompresszor-karterfűtés és a kültéri csepptálca fűtésen felül Dual Stage kompresszorral vannak ellátva. A Gree gyár saját fejlesztésű, innovatív Dual Stage kompresszor technológiájának köszönhetően a működési tartomány tovább növekszik -30°C-ig, így a legszélsőségesebb időjárási viszonyokban is helytáll. A névleges teljesítményüket legalább -15°C-ig képesek megtartani 100%-ban, míg az általános kompresszorral szerelt berendezések többsége ilyen hidegben már csak a névleges teljesítményük kb. 60-70%-át tudja leadni. A termékcsoport maximális SCOP értéke 5,1, vagyis átlagosan 1kWh villamosenergiát több mint 5-szörösen hasznosít.
Gree modellek közül:

TÉLIESÍTETT MODELLEK

Ezek a modellek kompresszor-karterfűtéssel és csepptálca fűtéssel rendelkeznek, melynek köszönhetően -25°C-os külső hőmérsékletig garantált a fűtés. A kültéri csepptálca fűtés biztosítja, hogy a leolvasztások alkalmával keletkező kondenzvíz ne képezzen jegesedést, megnövelve az üzembiztonságot télen. A kompresszor-karterfűtés még a legnagyobb hidegekben is szavatolja a korkompresszorolaj megfelelő kenését induláskor jelentősen növelve a kompresszor élettartamát. A termékcsoport maximális SCOP értéke 4,6.
Gree modellek közül:

COMFORT X, DARK X, AMBER, G-TECH

FŰTÉSRÁSEGÍTÉSRE AJÁNLOTT MODELL

A Gree Pulse modellt első sorban átmeneti fűtésre vagy rövidebb időszakok fűtési megoldásaként javasoljuk. Ez az extracsendes légkondicionáló -15°C külső hőmérsékletig képes fűteni, ezáltal tökéletes megoldást nyújt az őszi és tavaszi fűtésrásegítésre. SCOP értéke elérheti a 4,3-at.

Gree modellek közül:

PULSE

Adatok
Cikkszám
004
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!